Pages

Tuesday, March 1, 2011

Jeli Bersagu


Bahan-bahan:
(Lapisan Bawah)
50 gm kristal jeli perisa ceri
2 cawan air panas
(Lapsan Atas)
1 sudu besar sagu - disiram air agar kembang
1 cawan air
1 cawan susu cair
1 sudu kecil tepung kastard
3/4 cawan gula
Cara Menyediakan:
1. Kristal jeli dikacau dengan air panas sehingga larut, kemudian dituang ke dalam acuan atau gelas koktel. Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk.
2. Setelah agar-agar beku, baru sediakan bahagian sagu. Masak sagu dengan air hingga jernih.
3. Bancuh tepung kastard dengan sedikit air supaya tidak berketul sebelum dicampurkan dengan gula dan susu cair, kemudian tuangkan ke dalam sagu. Kacau hingga gula larut, dan angkat. Tambah air jika terlalu pekat.
4. Setelah masak, tuangkan ke atas jeli
Sumber : sajionline

No comments:

Post a Comment