Pages

Wednesday, March 16, 2011

Keli Bunga Kantan


Keli Bunga Kantan 
BAHAN-BAHAN:
 400 gm ikan keli
 40 gm daun kesum
 2 kuntum bunga kantan
 250 ml air asam jawa
 Garam secukup rasa

 BAHAN KISAR:
 2 ulas bawang kecil
 2 ulas bawang putih
 3 cm  halia
50 gm cili merah
50 gm cili padi
7 tangkai cili kering
50 gm belacan

CARA MENYEDIAKAN:
1. Panaskan minyak dan tumiskan se­mua bahan kisar hingga naik bau.
2. Kemudian masukkan air asam jawa, daun kesum dan bunga kantan.
3. Tunggu hingga mendidih, barulah masukkan ikan keli.
4. Masukkan ga­ram secukup rasa. Biarkan hingga kuah pekat sedikit. Jika suka bubuh­kan sedikit gula, barulah sedap rasa­nya
Sumber : sajionline

No comments:

Post a Comment