Pages

Wednesday, March 16, 2011

Udang Harimau Bersos Bayam


Bahan-bahan:
1 kg udang harimau
150 gm bawang besar - dihiris halus
50 gm halia muda - dihiris halus
50 gm bawang putih - dihiris halus
2 biji tomato - dibelah 8
5 gm serbuk kunyit }
5 gm garam masala } digaul dengan sedikit air
5 gm serbuk ketumbar }
5 gm serbuk cili }
5 gm kulit kayu manis
50 gm tomato puri
150 gm krim
500 gm sayur bayam - dipetik daunnya
50 gm minyak sapi
Garam dan gula secukup rasa
Cara Menyediakannya:
1. Daun bayam dibersihkan kemudian dipotong halus.
2. Panaskan minyak sapi dan tumis kulit kayu manis dan bahan-bahan yang dihiris halus. Kacau hingga naik bau.
3. Masukkan tomato puri, buah tomato, serbuk rempah, krim dan daun bayam. Kacau hingga rata selama lima minit.
4. Masukkan udang, garam dan gula. Kacau hingga rata, bila mendidih, angkat dan hiaskan mengikut cita rasa tersendiri sebelum menghidang
Sumber : sajionline

No comments:

Post a Comment