Pages

Thursday, September 8, 2011

Resepi Daging Dendeng


Bahan-bahan (4-5 orang)
1 kg daging
4 biji tomato
4 sudu besar kicap
1 sudu besar gula
Garam
* 6 sudu besar cili kering yang dikisar
* 15 ulas bawang merah
* 2 sudu besar jintan manis
* 1 sudu besar jintan putih
* Sedikit halia
Minyak masak untuk menumis
Cara-cara
  1. Hiris daging nipis-nipis.
  2. Kisar bahan-bahan yang bertanda *.
  3. Perap daging dengan bahan-bahan yang telah dikisar selama 15-30 minit.
  4. Goreng daging sehingga garing. Ketepikan dulu.
  5. Tumis lebihan bahan yang dikisar tadi.
  6. Masukkan tomato, kicap, gula dan garam secukup rasa. Masak sehingga kering.
  7. Masukkan daging.
  8. Siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment