Pages

Wednesday, November 2, 2011

Asam Pedas Ekor

BAHAN-BAHAN:

1 kg ekor lembu (rebus empuk)

2 cm halia (kisar)

2 ulas bawang putih (kisar)

8 ulas bawang merah (kisar)

6 tangkai cili kering (kisar)

Sedikit belacan (kisar)

1/2 cawan minyak masak

1 kuntum bunga kantan (mayang)

3 tangkai daun kesum (mayang)

2 sudu besar air asam jawa
CARA MENYEDIAKAN:

1. Tumiskan bahan kisar dan belacan sehingga naik bau.

2. Kemudian masukkan sedikit air.

3. Apabila air mendidih masukkan air asam jawa, daun kesum dan bunga kantan.

4. Akhir sekali, barulah masukkan ekor lembu yang telah direbus tadi.

5. Jika kuah pekat bolehlah dicampurkan sedikit air.

Sumber : saji

No comments:

Post a Comment