Pages

Thursday, November 3, 2011

Ayam Masak Madu

Bahan-bahan 5-6 ketul ayam
Garam dan serbuk kunyit
4 sudu besar madu
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar cili kisar
6 ulas bawang merah (dikisar)
1 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
2 batang serai (diketuk)
1 batang kulit kayu manis
Sedikit bunga lawang dan buah pelaga.

Cara-cara

  1. Gaul ayam dengan sedikit garam .. serbuk kunyit., goreng hingga ayam masak.
  2. Tumis bahan-bahan yang  kisar. Masukkan serai, kulit kayu manis, bunga lawang ,buah pelaga.
  3. Masukkan cili kisar, sos cili , madu. Kacau hingga sebati.
  4. Masukkan ayam yang telah digoreng. Biarkan seketika

No comments:

Post a Comment