Pages

Friday, November 18, 2011

mee kuah daging dan udang

  Bahan-bahan:


Kuah Mee:
1 kg tulang lembu (rusuk)
1 kg daging lembu, potong kiub besar
300g udang basah, besar
100g udang basah kecil (berwarna putih)
2 - 3 ketul ubi keledek
4 sudu besar cili kering kisar
1-2 labu bawang besar, dikisar
1 inci halia, di ketuk atau dikisar
1 cawan (atau lebih) serbuk kuah kacang (kuah pecal)
Lain-lain bahan:
2 bungkus mee kuning
1 ikat sawi
2 cawan taugeh
Tahu, digoreng dan potong nipis
Kueh cucur udang, potong kecil-kecil
Telur rebus, dibelah dua
Cili hijau jeruk
hirisan daun sup dan daun bawang
bawang goreng
hirisan limau nipis


Cara membuatnya:


Rebus tulang dan daging lembu dengan air yang banyak selama satu jam. Masukkan cili kisar, bawang dan halia dan rebus lagi. Basuh udang besar dan rebus (tak perlu buang kepala, kulit dan ekornya). Setelah udang masak toskan dan airnya di campurkan kedalam rebusan tulang tadi. Ketepikan udang.
Udang kecil di bersihkan (tak perlu buang kepala dan ekor), di rebus dan dikisar, kemudian di campurkan ke dalam kuah daging tadi. Masukkan ubi keledek yang dipotong kecil-kecil dan rebuslah hingga ubi hancur dan daging benar-benar empuk. Masukkan kuah kacang. Tambahkan garam, gula dan serbuk perisa. Tambahkan sedikit sos tomato jika anda suka. Jika anda sukakan kuah mee yang pekat, masukkan beberapa keping biskut cream crackers (hancurkan).
Panaskan air dalam periok hingga mendidih. Masukkan mee, sawi dan taugeh. Celur sebentar selama dua minit. Angkat dan hidangkan dalam mangkuk mee. Masukkan lain-lain bahan dan tuangkan kuah yang masih panas

Credit : resepi 1001resepi

No comments:

Post a Comment