Pages

Wednesday, November 2, 2011

BEBOLA SOTONG 3 RASA

Bahan:-

  • 10 - 15 bj bebola sotong
  • 1/2 biji capsicum merah - potong berbaji
  • 1/2 biji capsicum hijau - potong berbaji
  • 1/2 biji capsicum kuning - potong berbaji
  • 1 biji bawang besar - hiris bulat
  • 2 ulas bawang putih - hiris
  • 1 camca besar cili kisar
  • 1/2 cawan sos cili,1 camca besar sos tiram
  • 2 camca besar sos tomato
  • 1 camca besar kicap cair
  • garam dan gula
  • 1/3 cawan air
Cara Memasak:-
  1. Goreng sekejap bebola sotong dlm minyak panas. Goreng2kan hingga bahagian luar keperangan. Angkat dan toskan. Tinggalkan kurang lebih 3 camca besar minyak dalam kuali,,Tumis bawang putih,bawang besar dan cili kisar hingga harum.
  2. Masukkan kesemua jenis sos dan gaul rata.
  3. Masukkan semua jenis capsicum dan air. Gaul rata.
  4. Masukkan bebola sotong, kacau hingga rata,tambah garam dan sedikit gula .. Masakselama 1 - 2 minit ..bila  kuah pekat Angkat dan hidangkan

No comments:

Post a Comment