Pages

Thursday, November 10, 2011

Bihun Goreng Singapura

Bahan-bahan:

500 gm bihun
1 labu bawang besar - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
20 gm ikan bilis
30 gm isi ayam - dipotong dadu
1 batang lobak merah - dihiris halus
2 batang sawi - dihiris
100 gm tauge
2 tangkai cili merah - dihiris
2 tangkai daun bawang - dihiris
2 tangkai daun sup - dihiris
1 biji telur rebus
Garam secukup rasa
Sedikit minyak

Cara menyediakan:

1. Rendam bihun dalam air sehingga lembut dan tuskan.
2. Panaskan minyak di dalam kuali.
3. Tumiskan bahan kisar sehingga naik bau.
4. Masukkan ayam, ikan bilis dan garam. Kacau rata.
5. Masukkan pula lobak merah dan sawi.
6. Bolehlah masukkan bihun. Gaul sebati.
7. Barulah dimasukkan tauge dan cili merah. Kacau rata.
8. Bolehlah diangkat. Taburkan hirisan daun bawang dan daun sup serta telur rebus

Sumber : saji

No comments:

Post a Comment