Pages

Saturday, November 19, 2011

Filet Ikan Mayones

Bahan Bahan


5 keping isi ikan sebelah atau ikan merah
½ sudu kecil rosemary kering
½ sudu kecil lada hitam
2 cm halia ditumbuk halus
Sedikit garam
1 sudu besar minyak masak
½ biji limau nipis ambil jusnya




Bahan-bahan sos:

2 sudu besar mayonis
2 sudu besar cili sos
1 sudu kecil serbuk lada hitam
2 sudu

Cara Memasak



Gaul ikan dengan kesemua bahan di atas kecuali rosemary. 
Aturkan ikan di atas pinggan leper (khas mikrowave) kemudian barulah ditaburkan serbuk rosemary tadi. 
Masak dengan 'HIGH' selama 4 minit. 
Keluarkan dan curahkan sos di atasnya.

Cara membuat sos:

Campurkan kesemua bahan sos dan kacau rata. Curahkan di atas kepingan ikan.

No comments:

Post a Comment