Pages

Thursday, November 3, 2011

Karipap

Bahan-bahan
  • 250g tepung gandum
  • 2 sudu besar marjerin - panaskan
  • 2 sudu besar minyak masak - panaskan
  • garam
  • air
BAHAN UNTUK INTI
  • 5 biji kentang/keledek - boleh juga dicampur
  • 200g daging/ayam cincang
  • setangkai daun kari dan daun sup cincang halus
  • 2 1/2 sudu besar kari ayam/daging - bancuh dgn sedikit air
  • 1 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • garam
  • gula - jika perlu
  • air
Cara-cara
  1. Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung, marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapat kulit karipap yg rangup). .Bancuh garam dan air. Masukkan sedikit2. Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.
  2. Bahan inti - kentang/keledek dikupas dan dipotong dadu ..Blend bawang besar dan bawang putih. Tumiskan bahan-bahan tersebut  juga daun kari hingga naik bau. Masukkan pes kari ,kacau rata.. masukkan kentang/keledek, ayam/daging, ,air  ,garam secukup rasa. Rebus hingga kentang empuk .. ayam/daging masak dan air kering. tutup api.taburkan daun sup.
  3. bila inti dah sejuk, baru la mulakan proses mencanai tepung.
  4. Masukkan inti kentang dan tutup serta kelim/cetak macam biasa.
  5. Goreng dengan api  sederhana

No comments:

Post a Comment