Pages

Friday, December 9, 2011

Acar Ikan tenggiri

Bahan-bahan:

100gm ikan tenggiri- digoreng
1/2 biji timun – dipotong memanjang

5 ulas bawang merah - dibelah 2
5 ulas bawang putih - dibelah 2
2cm halia - dimayang
2 tangkai cili hijau - dibelah 4
1 paket rempah kari daging
1 sudu jintan manis dikisa.

1/2 sudu kecil biji sawi
1/3 cawan cuka
1/2 cawan air asam jawa
3 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2biji buah pelaga
1/2sudu kecil kapur sirih
Minyak untuk menumis
Garam, gula dan bahan perasa secukupnya

Bahan-bahan Kisar:

3 ulas bawang merah
3ulas bawang putih
1 cm halia

Cara Menyediakan:

1. Timun, bawang merah, bawang putih, halia dan cili hijau direndam dengan air kapur selama setengah jam kemudian bilas

2.  Tumiskan -bahan kisar , kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, biji sawi dan buah pelaga. Kacau hingga naik bau.

3. Masukkan rempah kari dan jintan manis yang dikisar halus. Kacau dan biarkan hingga garing dan pecah minyak.

4. Masukkan air asam jawa, cuka, garam dan gula. Kacau hingga sebati.

5. Masukkan ikan tenggiri dan kacau. Bila kuah agak pekat, masukkan bawang putih, halia, cili hijau dan timun. Kacau dan angkat.

6.sedia dihidang

No comments:

Post a Comment