Pages

Monday, December 5, 2011

Ikan siakap bakar tomyam


Bahan A :

  • 1 ekor ikan siakap

  • 2 sudu makan pes tomyam

  • 5 helai daun limau purut

  • 1 sudu makan jus limau nipis

  • 1 biji tomato (dipotong 6)

  • 5 biji cili api – diketuk

  • 2 biji limau kasturi

  • Aluminium foil

Bahan B (Dikisar)

  • 2 biji cili merah

  • 3biji cili api

  • 3 batang serai

  • 3 biji bawang merah

  • 2 ulas bawang putih

Caranya :

  1. Gaulkan semua bahan yang dikisar dan letakkan di dalam aluminium foil (jangan masukkan garam kerana pes tomyam selalunya masin).

  2. Letakkan ikan dan daun limau purut,juga cili api . Kemudian bungkus kemas.

  3. Bakar di dalm kuali di atas dapur selama 30 minit.

  4. Perahkan limau semasa menghidang

  5. credit : resepi : Azeef - Azfar

No comments:

Post a Comment