Pages

Monday, January 16, 2012

Resepi udang goreng kari

Bahan  - bahan

1 kilo udang

1 peket serbuk kari udang

2 sudu besar mentega

daun kari

daun bawang

daun sup

Sedikit minyak

Garam,gula aji, secukup rasa

1 labu bawang besar dihiris

2 cm halia dihiris

3 biji bawang merah dikisar

2 ulas bawang putih dikisar

2 cm halia dikisar

CARA  - cara

Gaul  udang dengan bahan kisar bersama 2 sudu besar serbuk kari . Perap selama 1 jam . Potong semua daun  dan daun bawang,daun sup nipis-nipis…Panaskan minyak secukupnya dan goreng udang separuh masak..kemudian angkat ketepikan .Panaskan butter dan sedikit minyak masak kemudian masukkan  bawang besar ,halia yang dimayang nipis-nipis , daun bawang,daun sup dan daun kari..goreng hingga bawang menjadi layu  dan kekuningan ..Masukkan 3 sudu besar rempah kari dan kacau sekejap kemudian masukkan semua udang tadi …masukkan garam,gula dan aji secukup rasa.. kacau ..Bila  sudah masak dan cukup rasa matikan api..angkat

Sedia dihidang

No comments:

Post a Comment