Pages

Saturday, March 31, 2012

Kuih Onde-onde Coklat Labu

Bahan-bahan:

250 gm labu

500 gm tepung pulut

Air secukupnya

Kelapa parut putih

Sedikit garam

Bahan Inti Kelapa Coklat:

125 gm gula merah

50 ml air

100 gm gula

175 gm kelapa parut

1/2 sudu kecil garam

100 gm coklat masakan

Cara menyediakan:

Kacau inti kelapa coklat di atas api sederhana sehingga pekat dan likat.Kukus labu terlebih dahulu, kemudian dilenyek.Gaulkan dengan tepung pulut. Tuangkan air sedikir demi sedikit sehingga boleh dikepal. Ambil sedikit doh, bulat dan leperkan. Letakkan inti kelapa coklat ditengah-tengah, kemudian bulatkan semula. Masukkan onde-onde di dalam air mendidih. Apabila timbul, angkat dan golekkan di atas kelapa yang digaul dengan sedikit garam.

Sedia dihidang

Sumber : saji

No comments:

Post a Comment