Pages

Thursday, March 8, 2012

Resepi Apam Belanda

Apam Belanda

BAHAN-BAHAN:

500 ml susu cair

300 gm tepung gandum

100 gm tepung jagung

80 gm gula halus

Secubit garam

1 sudu besar  yis

4 biji telur

120 gm mentega (cair)

BAHAN INTI:

Cip coklat

CARA MENYEDIAKAN:

Satukan kesemua bahan dan gaul rata (kecuali susu dan telur) Kosongkan bahagian tengahnya dan tuangkan susu dan pecahkan telur…Uli rata hingga sebati. biarkan doh selama  1 jam. Tutup dengan kain..Kemudian tuangkan mentega cair dan uli rata semula…Panaskan cetakan (kuih cara ataupun baulu) dengan mentega…Sudukan adunan dan isikan cip coklat atau apa saja inti yang disukai ..Tuang sedikit lagi adunan untuk menutupi intinya. Bakar dalam ketuhar atau bakar atas api seperti membakar kuih cara…Angkat bila apam dah  mengembang dan ku­ning,

Sediadihidang

Sumber : saji

No comments:

Post a Comment