Pages

Wednesday, March 7, 2012

Resepi kentang Putar Thai

Kentang Putar Thai

BAHAN-BAHAN:

800 gm kentang

40 gm mentega

60 ml pati santan

1 sudu kecil gula

BAHAN A:

1 sudu besar minyak sayuran

80 gm bawang besar (cincang)

1 ulas bawang putih (ketuk)

1 tangkai cili merah (cincang)

1 sudu kecil halia (cincang)

1 sudu besar daun ketumbar (cincang)

CARA MENYEDIAKAN:

Kupas kentang, kemudiannya rebus hingga empuk.bila kentang sudah empuk, lecek hingga lumat. kemudian Masukkan  mentega, santan dan gula… Pukul hingga sebati…Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar, bawang putih, cili merah dan halia hingga kekuningan masukkan bahan yang telah ditumis  ke dalam kentang yang sedang dipukul. Gaulkan hingga sebati dan taburkan daun ketumbar

Sedia dihidang

Sumber : saji

No comments:

Post a Comment