Pages

Sunday, April 29, 2012

Resepi Ikan Bakar Padang

Ikan Bakar Padang

BAHAN-BAHAN:

4 ekor ikan kembung besar

BAHAN TUMBUK HALUS:

1/4 sudu kecil lada hitam

4 biji buah keras

1 cm kunyit

3/4 cawan santan pekat

Garam dan gula secukup rasa

BAHAN UNTUK KICAP MANIS:

1 labu bawang besar (potong dadu)

2 tangkai cili merah (potong serong)

2 tangkai cili hijau (potong serong)

2 biji jus limau nipis

125 ml kicap manis

CARA MENYEDIAKAN:

Campurkan bahan-bahan tumbuk bersama santan, garam dan gula secukup rasa.. Ikan dibersihkan. Masukkan ke dalam kuah santan, kacau rata.Bakar ikan menggunakan api arang hingga masak. Gunakan lebihan kuah. santan untuk merenjis-renjis ikan semasa dibakar. Enak dimakan bersama sambal kicap manis. Gaulkan semua bahan dan rasalah masam manisnya

Sumber : saji

No comments:

Post a Comment