Pages

Wednesday, April 25, 2012

Resepi Kentang Mentega

Kentang Mentega

BAHAN-BAHAN:

8 biji kentang

2 ulas bawang putih (ketuk)

5 biji lobak jejari

60 ml jus lemon

4 tangkai daun thyme (cincang)

2 sudu besar madu

2 sudu besar minyak zaitun

4 ketul kepak ayam

200 gm kacang sepat

30 gm mentega

Garam

CARA MENYEDIAKAN:

Masukkan jus lemon, thyme, madu dan minyak zaitun di dalam mangkuk. Masukkan ayam dan tambahkan garam secukup rasa. Gaulkan dan perapkan seketika.Sementara itu rebus atau kukus kentang dengan sedikit garam hingga empuk.Panaskan sedikit minyak dan masak ayam yang diperap tadi .Masukkan daun thyme dan reneh seketika hingga ayam masak. Angkat dan asingkan.kemudian, kukuskan kacang sepat. Kentang yang telah empuk dipotong baji (wedges) atau dadu dan gaulkan dengan mentega dan bawang putih.Hidangkan kentang dengan ayam, kacang sepat dan hirisan lemon.

Sumber saji

No comments:

Post a Comment