Pages

Monday, April 2, 2012

Resepi Pais Ikan Mangga

Bahan-bahan:

2 ekor ikan  kembung

1biji mangga masak mengkal - kupas dan cincang

5biji cili merah

1 cm belacan

1 ulas bawang putih

1/2 labu bawang besar - dipotong kasar

Garam dan gula secukup rasa

Daun pisang secukupnya

Lidi secukupnya

Cara Menyediakan:

Kisar cili merah, belacan, bawang putih dan bawang besar hingga lumat. Campurkan mangga cincang, garam dan gula,.. gaul rata…Ikan dibelah belakang .. Letakkan di atas daun pisang dan isikan campuran mangga ke dalam belahan ikan dan letakkan dua sudu besar lagi di atas ikan. Bungkus kemas dan sematkan hujung bungkusan dengan lidi.Panggang di atas kuali hingga masak…bila dah masak ..angkat

Sedia dihidang

Sumber saji

No comments:

Post a Comment