Pages

Monday, May 21, 2012

Resepi Lemak Jantung Pisang Ikan Pekasam

Ikan Pekasam Lemak Jantung Pisang

BAHAN-BAHAN:

2 ekor ikan pekasam (ikan talipia)

1 biji jantung pisang (rebus)

2cawan santan pekat

BAHAN KISAR:

10 cili padi

kunyit hidup

kencur

2 ulas bawang merah

2 biji buah keras

Garam,gula ,aji secukup rasa

CARA MENYEDIAKAN:

. Ikan pekasam yang telah dibersihkan dimasukkan dalam periuk Masukkan bahan kisar, garam,gula dan aji ..masukkan  jantung pisang…masukkan santan dan renehkan hingga kuah pekat..bila kuah dah pekat,dah masak dan dah cukup rasa matikan api dan angkat

Sedia dihidang

Sumber : saji

1 comment:

  1. sedap sungguh..tapi tk berapa minat makan pedas ...

    Singgah sini yer...tengok pengawal yg tak patot...

    http://boyzonne-hijaurimba.blogspot.com/2012/05/pengawal-keselamatan-hanya-memerhatikan.html

    ReplyDelete