Pages

Monday, May 21, 2012

Resepi Pais Ikan Mangga

Bahan-bahan:

2 ekor ikan cencaru

1biji mangga masak mengkal - kupas dan cincang

5biji cili merah

belacan

1 ulas bawang putih

1 labu bawang besar - dipotong kasar

Garam dan gula ,aji secukup rasa

Daun pisang secukupnya

Lidi secukupnya

Cara Menyediakan:

Kisar cili merah, belacan, bawang putih dan bawang besar hingga lumat.. Campurkan mangga cincang, garam serta gula, dan gaul rata..Ikan dibelah belakang dan dibersihkan. Letakkan di atas daun pisang dan isikan campuran mangga ke dalam belahan ikan dan ratakan dua sudu besar lagi di atas ikan. Bungkus kemas dan sematkan hujung bungkusan dengan lidi.Panggang di atas kuali hingga masak.

Sedia dihidang

Sumber : saji

No comments:

Post a Comment