Pages
▼
Thursday, August 5, 2010
Daging masak merah
Bahan-Bahan:
300 gm daging lembu
2 biji bawang besar (dihiris)
3 ulas bawang putih (dititik)
125 gm sos tomato
sedikit sos cili
4 sudu besar cili kering (dikisar)
Sedikit kicap cair
Garam secukup rasa
Sedikit air
sedikit Minyak
Cara:
1) Rebus daging dengan ditambah sedikit pewarna merah sehingga empuk.
2)Potong daging lebih kurang sebesar 5 cm. Panaskan minyak & tumis bawang putih sehingga naik baunya.
3)Masukkan cili kering. Tumis sehingga pecah minyak.
4)Masukkan sos tomato,sedikit sos cili & daging yang telah dipotong tadi bersama sedikit air. Tambahkan sedikit garam & kicap cair.
5)Masak sehingga kuah agak kering barulah dimasukkan pula hirisan bawang besar. Kacau seketika & sedi DIHIDANG
No comments:
Post a Comment