Pages

Friday, August 6, 2010

Udang Galah Masak Lemak Cili Api


Bahan

500 gm udang galah

200gm cili api (dikisar )

2 biji bawang besar (dikisar)

2 ulas bawang putih (dikisar)

1/2 inci kunyit hidup (dikisar)

2 biji buah keras (dikisar)

1 biji kelapa (diambil santan)

2 batang serai (dititik)

1 helai daun kunyit

sedikit air

Garam dan gula secukup rasa

Bahan Hiasan

3 tangkai kacang panjang (dipotong) kecil2

Cara memasak

1) Rebus semua bahan yang dikisar tadi dgn sedikit air

2) Masukkan serai dan daun kunyit

3) Setelah itu,masukkan udang galah dan santan

4) Kemudian ,biar sehingga mendidih dan kacau seketika,Masukkan garam dan gula

5) Setelah kuah masak, masukkan kacang panjang yang dipotong tadi.

6) sedia dihidangkan......

No comments:

Post a Comment