Bahan500 gm udang galah
200gm cili api (dikisar )
2 biji bawang besar (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1/2 inci kunyit hidup (dikisar)
2 biji buah keras (dikisar)
1 biji kelapa (diambil santan)
2 batang serai (dititik)
1 helai daun kunyit
sedikit air
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Hiasan3 tangkai kacang panjang (dipotong) kecil2
Cara memasak1) Rebus semua bahan yang dikisar tadi dgn sedikit air
2) Masukkan serai dan daun kunyit
3) Setelah itu,masukkan udang galah dan santan
4) Kemudian ,biar sehingga mendidih dan kacau seketika,Masukkan garam dan gula
5) Setelah kuah masak, masukkan kacang panjang yang dipotong tadi.
6) sedia dihidangkan......
No comments:
Post a Comment