Pages
▼
Tuesday, August 17, 2010
Gulai tempoyak ikan Patin
Bahan-Bahan
Ikan Patin
Tempoyak (ikut suka)
Serai 3 batang
Bunga Kantan 1 batang. Dihiris
Daun Kesom 5 tangkai
Kunyit hidup atau serbuk
7-10 biji cili api (ditumbuk)
Garam
gula
Air 2 gelas besar.
Cara memasak
1) Masuk dalam periuk. Masuk tempoyak 4 sudu besar. Gaul dengan ikan.Masukkan cili yang ditumbuk. Gaul sekali lagi dengan tempoyak dan ikan. Perapkan selama
setangah jam. Apabila diperap, bau ikan akan hilang dan rasa tempoyak pada ikan lebih sedap.
2) Masukkan air, sekurang kurangnya 2 gelas besar. Hidupkan api. Masukkan Bunga kantan, serai dan daun kesom.
3) Apabila mendidih, masukkan kunyit. Selepas itu masukkan garam dan gula secukup rasa.
4)Gulai mesti di gaul tetapi berhati hati kerana ikan ini ada lembut, senang pecah. Satu lagi, gulai akan masak lebih kurang 1/2 jam. Apabila sudah masak, biarkan 1/2 jam lagi bagi ikan dan kuah sebati sepenuhnya. Gulai tempoyak sedap apabila tidak terlampau panas.
No comments:
Post a Comment