Pages

Tuesday, August 17, 2010

Gulai tempoyak ikan Patin


Bahan-Bahan

Ikan Patin

Tempoyak (ikut suka)

Serai 3 batang

Bunga Kantan 1 batang. Dihiris

Daun Kesom 5 tangkai

Kunyit hidup atau serbuk

7-10 biji cili api (ditumbuk)

Garam

gula

Air 2 gelas besar.


Cara memasak

1) Masuk dalam periuk. Masuk tempoyak 4 sudu besar. Gaul dengan ikan.Masukkan cili yang ditumbuk. Gaul sekali lagi dengan tempoyak dan ikan. Perapkan selama
setangah jam. Apabila diperap, bau ikan akan hilang dan rasa tempoyak pada ikan lebih sedap.

2) Masukkan air, sekurang kurangnya 2 gelas besar. Hidupkan api. Masukkan Bunga kantan, serai dan daun kesom.

3) Apabila mendidih, masukkan kunyit. Selepas itu masukkan garam dan gula secukup rasa.

4)Gulai mesti di gaul tetapi berhati hati kerana ikan ini ada lembut, senang pecah. Satu lagi, gulai akan masak lebih kurang 1/2 jam. Apabila sudah masak, biarkan 1/2 jam lagi bagi ikan dan kuah sebati sepenuhnya. Gulai tempoyak sedap apabila tidak terlampau panas.

No comments:

Post a Comment