Pages
▼
Tuesday, August 17, 2010
Ikan Percik
Bahan-bahan
3 ekor ikan kembung
2 biji kelapa(ambil santannya)
10 biji cili kering
10 ulas bawang merah
Sedikit halia
1 batang serai
Sedikit belacan
1 camca besar gula
2 camca besar air asam jawa
Sedikit kunyit (ditumbuk)
Garam secukup rasa
Cara memasak
1) Ikan dibersihkan kemudian dikelar-kelar kedua belah badannya. Setelah itu lumurkan dengan garam dan kunyit.
2) kemudian bakarlah di atas dapur arang sehingga separuh masak. Biarkan sementara di atas dapur
Cara membuat kuah percik
1) Bawang merah, cili kering dan halia digiling hingga lumat bersama belacan. Serai diketuk sedikit, setelah itu masukkan bahan-bahan ini di dalam periuk bersama santan.
2) Masukkan juga air asam jawa, gula dan garam.
3)Masak di atas api yang perlahan hingga pekat kuahnya. Kemudian angkat, ambil kuahnya dan sapu ke atas ikan yang dipanggang tadi.
4) Bila sudah kuning, balikkan dan lumurkan lagi dengan kuahnya di bahagian sebelah lagi. Buatlah sebegini hingga ikan tadi masak dan kuahnya melekat pada ikan. Kemudian bolehlah diangkat untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment