Pages

Saturday, August 7, 2010

Nasi ayam Hainan NZ stail


Bahan perencah nasi

1 sudu minyak bijan

5 ulas bawang putih (dikisar)

3 sm halia

sedikit susu

Air rebusan ayam

Bahan perap ayam

5 ulas bawang putih (dikisar)

1 inci halia

1 sudu kecil minyak bijan

1 sudu besar sos tiram

Bahan perencah sup

rempah sup ayam

air rebusan ayam

3 sm halia

daun bawang

garam secukup rasa

Bahan sos hainan

halia

bawang putih

bawang merah

3 sudu sos tiram

1 sudu sos cendawan

3 sm halia

Cara memasak nasi

1) panaskan minyak didalam periuk,masukkan bawang putih dan halia, tumis hingga naik

bau,masukkan air rebusan ayam,sedikit susu dan sedikit garam.setelah itu masukkan beras ..

Cara memasak sup


1) masukkan air rebusan ayam. rempah sup, dan halia,biarkan mendidih kemudian masukkan

garam secukup rasa.

Cara memasak ayam hainan

1) Perap ayam dengan bawang putih,halia , sedikit sos tiram dan minyak bijan, perap ayam 30

minit.

2) Ayam yang di perap di stim sehingga masak..

Cara membuat sos hainan


1 ) kisar halia,bawang putih dan bawang merah kemudian tumis,

2) masukkan sos tiram dan sos cendawan ,kacau dengan api perlahan sehingga mendidih,

masukkan sedikit garam..




Hidangkan nasi, ayam hainan stim bersama sos hainan dan sup....

No comments:

Post a Comment