Pages
▼
Saturday, August 7, 2010
Nasi ayam Hainan NZ stail
Bahan perencah nasi
1 sudu minyak bijan
5 ulas bawang putih (dikisar)
3 sm halia
sedikit susu
Air rebusan ayam
Bahan perap ayam
5 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci halia
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu besar sos tiram
Bahan perencah sup
rempah sup ayam
air rebusan ayam
3 sm halia
daun bawang
garam secukup rasa
Bahan sos hainan
halia
bawang putih
bawang merah
3 sudu sos tiram
1 sudu sos cendawan
3 sm halia
Cara memasak nasi
1) panaskan minyak didalam periuk,masukkan bawang putih dan halia, tumis hingga naik
bau,masukkan air rebusan ayam,sedikit susu dan sedikit garam.setelah itu masukkan beras ..
Cara memasak sup
1) masukkan air rebusan ayam. rempah sup, dan halia,biarkan mendidih kemudian masukkan
garam secukup rasa.
Cara memasak ayam hainan
1) Perap ayam dengan bawang putih,halia , sedikit sos tiram dan minyak bijan, perap ayam 30
minit.
2) Ayam yang di perap di stim sehingga masak..
Cara membuat sos hainan
1 ) kisar halia,bawang putih dan bawang merah kemudian tumis,
2) masukkan sos tiram dan sos cendawan ,kacau dengan api perlahan sehingga mendidih,
masukkan sedikit garam..
Hidangkan nasi, ayam hainan stim bersama sos hainan dan sup....
No comments:
Post a Comment