Pages

Wednesday, August 25, 2010

TOMYAM ISTIMEWA


Bahan-bahan

100gram ayam

100 gram daging

sedikit udang dan sotong(ikut citarasa)

sedikit bunga kobis

sedikit carrot

10 helai daun limau purut

4 biji limau nipis (diambil jus)

3 btg serai

1 biji tomato (potong 4)

1 biji bawang besar (belah 4)

6 biji cili padi (diketuk)

Bahan kisar

3 biji cili kering

5 biji cili besar

1/2 inci lengkuas

1/4 halia

1 biji tomato

1 btg serai

3 ulas bwg putih

4 ulas bawang merah

Cara memasak:-

1) Didihkan air, masukkan bahan yang dikisar dan daging,setelah daging empuk, masukkan ayam.

2) Kemudian masukkan garam dan perasa secukup rasa ,masukkan sotong dan udang.

3) Setelah itu masukkan bawang besar,serai, cili padi, bunga kobis dan carrot.

4) Masukkan jus limau nipis secukup rasa..kemudian baru dimasukkan tomato dan daun limau purut.

5) sedia dihidangkan

P/S bahan yang dikisar boleh diganti dengan perencah tomyam yg ada jual di kedai2

1 comment: