Pages
▼
Saturday, September 18, 2010
Mee Kari
Bahan-bahan
300gm mee
100gm udang basah (buang kulit)
100gm isi ayam yang sudah di masak
10biji telur puyuh
10biji bebola ikan
50gm kek ikan
20gm tauge
30gm kerang (rebus)
10gm daun bawang
10gm bawang goreng
30gm pes kari
1liter santan
garam dan serbuk perasa secukupnya
Bahan pes kari
60gm serbuk kari
50gm bawang putih
80gm bawang merah
gula dan garam
40gm cili kering
Cara menyediakan
1.Kisar semua bahan,tumis hingga kering dan masukkan serbuk kari ke dalam periuk.
2. Kemudian masukkan santan dan bahan perasa secukupnya,biarkan mendidih. setelah cukup rasa, boleh lah di angkat.
3. Celur mee,udang,kerang,kek ikan,bebola ikan,tauge dan telur.
4. Kemudian masukkan ke dalam mangkuk. Curahkan kuah mee yang telah di masak tadi.
5. Hiriskan dengan daun bawang dan bawang goreng.
No comments:
Post a Comment