Bahan bahan500 gm mee
50 gm udang basa
60 gm isi ayam panggang
65 gm kek ikan
50 gm tauge
50 gm kangkung
10 gm daun bawang
10 gm bawang goreng
20 gm pes udang
1 liter air
garam dan serbuk perasa secukup rasa
Bahan Pes Udang200 gm udang
50 gm bawang putih
60 gm cili kering
80 gm bawang merah
garam dan gula
Cara menyediakan Pes udangKisar semua bahan dan tumis sehingga kering
Cara Memasak1) Isikan air kedalam periuk dan masukkan pes udang.Biarkan mendidih dan masukkan garam secukup rasa.
2) Celur mi,kangkung,kek ikan,telur puyuh,bebola ikan,udang,ayam dan tauge.
3) Kemudian masukkan ke dalam mangkuk.
4) Curahkan kuah udang dan hiaskan dengan daun bawang dan bawang goreng.
No comments:
Post a Comment