Pages
▼
Saturday, October 16, 2010
RESEPI DAGING RUSUK KAMBING PANGGANG DENGAN SOS TENYAKI
BAHAN PERAPAN :
1 kilo daging kambing di bahagian rusuk
40 gm sos triyaki
20 gm halia-dikisar
10 gm bawang putih dikisar
30 gm minyak masak
BAHAN SOS PUDINA ;
50 gm serbuk sos perang ( brown sauce atau demi glaze )
1/2 liter air
30 gm pudina-dicincang halus
20 gm bawang besar di cincang
10 bawang putih dicincang
30 gm lepa mentega
30 gm jus buah citrus
BAHAN HIASAN :
200 gm buah labu-dikukus dan ambil isinya
200 gm ubi keledek merah-dikukus dan ambil isinya
200 gm cendawan butang-dihiris
1/2 camca makan herbaoregano
CARA MAMERAP DAGING :
1. Perapkan daging kambing bersama dengan sos triyaki halia bawang putih dan minyak masak
2. Biarkan selam 2 jam kemudian bakar atas api
CARA MEMBUAT SOS :
1. Tumiskan bawang besar dan bawang putih dengan lepa mentega di dalam periuk
2. Larutkan serbuk sos perang dalam air dan masukkan dalam periuk
3.apabila mendidih masukkan daun pudina yang dicincang halus di ikut jus buah citrus-tidak perlu tambah bahan perasa
CARA BUAT HIASAN :
1. Campur semua bahan-bahan hiasan ke dalam periuk dan panaskan
2. Letakkan dalam pinggan dan aturkian dengan daging kambing disekeliling
3tuang sos diatas daging yang dipanggang
SEDIA DIHIDANG
No comments:
Post a Comment