BAHAN –BAHAN :
10 ketul isi ikan tongkol
5 ulas bawang putih }15 ulas bawang merah }
2 .5 cm lengkuas}
2 batang serai }
2.5 cm halia }
5 biji buah keras } dikisar
500 ml cili kering kisar
1 sudu teh jintan manis }
1 sudu makan biji ketumbar } digoreng dan dikisar
100 gm rempah nasi dagang
1 liter santan pekat
garam secukup rasa
gula secukup rasa
serbuk perasa secukup rasa
15 biji cili padi
10 biji belimbing buluh
6 keping asam gelugor
3 liter air
CARA MEMASAKNYA :
1. Ikjan tongkol direbus dahulu dengan air,garam ,dan asam gelugor selama setengah jam
2. Panaskan minyak didalam periuk .tumiskan semua bahan-bahan yang sudah dikisar
3. bila garing masukkan rempah nasi dagang yang sudah digaul dengan sedikit air
4. Masukkan santan dan air,garam gula dan serbuk perasa
5. Biarkan mendidih dan masukkan ikan tongkol yang telah di rebus ,masukkan cili padi dan belimbing buluh .biarkan mendidih hingga masak
SEDIA DIHIDANG
plz...plz...plz... jgn buat sayer lapa!
ReplyDelete