Pages

Friday, October 22, 2010

KARI KEPALA IKAN KERAPU

 

                                                        BAHAN BAHAN

                 1 biji kepala ikan kerapu

               180 gm bawang merah – kisar

              40 gm bawang putih - kisar

              2 batang serai – titik

                                                             BAHAN KUAH :

              80 gm serbuk kari ikan

                 40 gm serbuk kunyit

              20 gm serbuk cili

                800 ml santan

                7 tangkai cili kering

                 1 tangkai daun kari

                   garam dan gula

                    5 sudu besar air asam jawa

                                                 BAHAN –BAHAN SAMPINGAN :

              150 gm bendi

            120 tomato

            80 gm tau foo pok

            150 ggterung

                                                  CARA MENYEDIAKAN ;

             1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar. hingga naik bau

             2. Masukkan daun kari, serbuk cili kering .serai .cili kering ,yang di potong dadu, serbuk kunyit dan serbuk kari, masak hingga pecah minyak, dan      campurkan  sedikit, kemudian tuangkan santan dan air asam jawa kemudian masukkan garam dan gula

3. Biarkan mendidih kemudian masukkan bendi,tomato,terung,dan tau foo pok kemudian masukkan kepala ikan dan biarkan kuah mendidih hingga ikan masak

                                                        SEDIA DIHIDANG

No comments:

Post a Comment