Pages
▼
Tuesday, October 26, 2010
NASI BERIANI GAM
BAHAN-BAHAN ;
1 kilo beras bashmati – di bersih dan tos
4 tin air - ukuran tin susu
5 cawan susu cair
1 cawan gula batu
2 cawan rempah beriani
1 biji buah pala – ditumbuk
10 gm buah badam
100 gm kismis
50 gmbiji gajus
4 tangkai daun pudina
4 tangkai daun saderi
4 tangkai daun ketumbar
1 cawan bminyak dari kuah beriani
2 sudu besar kekuma –rengam dalam air
1 cawan minyak sapi
BAHAN KISAR :
5 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
BAHAN TUMIS ;
2 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
3 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 cm halia _ hiris
CARA MENYEDIAKANNYA :
1. Panaskan minyak sapi dan tumiskan bahan penumis bahan kisar ,rempah beriani bersama halia hingga naik bau
2. Masukkan susu cair ,gula batu, buah pala kekuma dan air, Biarkan mendidih ,barulah masukkan beras
3. Kemudian masukkan buah badam ,kismis dan gajus ,daun pudina ,daun saderi ,dan daun ketumbar
4. Renjiskan dengan minyak dari kuah beriani daging tadi
5. Tutup dan biarkan api perlahan Tanak hingga masak
SEDIA DIHIDANG
No comments:
Post a Comment