Pages
▼
Sunday, October 24, 2010
PAIS IKAN
BAHAN – BAHAN :
4 Ekor ikan kembung sederhana besar
20 tangkai cili kering
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
2 helai daun kunyit dihiris
6 helai daun kunyit untuk balut ikan
sedikit lada hitam dan garam
CARA MENYEDIAKANNYA :
1. Bersihkan ikan dan di belah belakangnya, kisar cili kering, bawang putih, bawang merah ,dan halia hingga halus, gaulkan bersama ikan ,campurkan garam,
lada hitam dan daun kunyit yang telah dihiris halus
2. Sediakan koserol jika suka alaskan daun kunyiit dan aturkan ikan di atasnya .kemudian tutup semula dengan daun kunyit.
3. masukkan kedalam ketuhar mikro .bakar selama 15 minit .balik ikan semasa memasaknya
hidangkan semasa masih panas.
SEDIA DI HIDANG
No comments:
Post a Comment