BAHAN-BAHANNYA:
2 batang serai-dititik
40 gm lengkuas-dititik
30 gm cili kisar
30 biji halba
5 gm garam
3 gm serbuk perasa
3 gm belacan-dihancurkan
2 keping asam keping
1 biji kelapa di ambil santan
BAHAN-BAHAN UNTUK DIKISAR:
2 batang serai
100 gm bawang merah
30 gm haliajangan terlalu pekat.
60 gm lengkuas
30 gm kunyit hidup
CARA MEMBUATNYA:
1. Kelapa diperah .ambil santan ,jangan terlalu pekat
2. Masukkan santan kedalam periuk ,campurkan bahan yang telah dikisar, cili kisar ,halba,garam
gula,serbuk perasa,belacan dan asam keping,
3. Masukkan juga serai dan lengkuas,yang telah dititik kedalam campuran ini
Masak dalam api sederhana sehingga pekat ,lebihkurang 1 jam
CARA MEMBUAT AYAM:
1. Bersihkan ayam .Rebus air dalam periuk dan masukkan ayam hingga air melepasi ayam.
2. Masukkan garam,kunyit serbuk,serbuk perasa dan rebus hingga mendidih dan ayam masak.
3.Angkat ayam dan masukkan ke dalam kuah ,yang sedang di masak dan angkat.
4. Bakar ayam menggunakan bara arang ,sambil siram kuah sedikit demi sedikit hingga ayam
jadi perang.
SEDIA DIHIDANG.
No comments:
Post a Comment