BAHAN-BAHANNYA:
6 batang ekor lembu
3 bungkus rempah sup
600 gm bawang besar
30 gm bawang merah
10 kuntum bunga lawang
10 kuntum bunga cengkih
6 gm kulit kayu manis
50 gm halia
300 gm minyak masak
3 batang serai
300 gm daun sup dan daun bawang
125 gm garam
50 gm serbuk perasa
70 gm serbuk lada sulah
CARA MEMBUATNYA:
1. Ekor dipotong anggaran 1 inci. Basuh supaya hilang baunya dan toskan.
2.Panaskan minyak dalam kuali dan goreng bawang yang di mayang untuk di buat bawang
goreng
3. Minyak yang lebih tadi diambil dan tumislah dengan sedikit bawang yang,bawang merah,
bawang putih,dan halia. setelah naik bau masukkan rempah sup yang telah di campurkan
dengan air dan serai yang di ketuk.
Masukkanair secukupnya danmasukkan ekoryang telah dibersihkan
4. Rebus ekor hingga lembut,Pastikan dahulu perasanya barulah diangkat.
5. Taburkan daun bawang dan daun sup bersama bawang goremg sebelum di hidang
SEDIA DIHIDANG.
No comments:
Post a Comment