Pages

Wednesday, October 13, 2010

RESEPI IKAN PARI MASAK LEMAK


BAHAN-BAHANNYA:

300 gm ikan pari
2 sudu teh asam jawa
1/2 sudu teh garam
2 biji cili merah
5 biji cili api
3 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
3 helai daun limau purut
1/2 biji kelqpa-3 cawan santan
sedikit minyak
garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA:

1. Bersihkan ikan pari dan sapukan bersama sedikit garam dan air asam jawa.
2. Panggang ikan pari tersebut hingga masak,dan kekuningan
3. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan cili api,bawang merah,cili merah,dan bawang
putih yang telah ditumbuk terlebih dahulu .Kemudian masukkan daun limau purut yang
yang dihiris halus
4. Bila sudah naik bau ,masukkan santan dan biarkan sebentar .Bila agak pekat barulah di
masukkan ikan pari yang telah siap dipotong empat persegi
5.Masukkan garam gula secukup rasa, biarkan mendidih ,bila sudah cukup pekat baru di angkat

SEDIA DIHIDANG.

No comments:

Post a Comment