Pages

Wednesday, October 13, 2010

RESEPI MI HOKKIEN


BAHAN-BAHANNYA;

200 gm mi besar
100 gm sawi
200 gm udang
200 gm sotong
200 gm isi ayam
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
lada sulah
serbuk perasa
5ulas bawang putih

CARA MEMBUATNYA;

1. bawang putih ditumbuk,panaskan minyak dan tumis bawang putih yang telah ditumbuk
hjngga kekuningan
2.Masukkan isi ayam ,udang sotong dan batang sawi,
3. Goreng hingga senua bahan jadi separuh masak ,masukkan kicap cair dan kicap pekat ,mi
besar dan daun sawi.
4. Kacau hingga semua sebati dan masukkqn lada sulah ,pastikan rasanya sebelum diangkat
5. Hiaskan dengan bawang gorang dan cili merah yang di potong nipis

SEDIA DIHIDANG.

1 comment:

  1. saya nak buat bihun goreng yg hitam macam chinese selalu jual tu.....nampak sedap.....macamana nak buat......resipi pls!!!!!!

    ReplyDelete