Bahan-Bahan
Nasi Goreng
Nasi (jgn lembik sangat)
5 biji cilli kering
5 biji bawang merah
1 biji bawang putih
Udang dipotong kecil
Sotong dipotong kecil
Daging dipotong kecil
1 biji telur
Sayur Kubis
Ayam Goreng
Ayam dipotong lapan
Sedikit halia
Serbuk kunyit
Garam
Sup
Bunga lawang
Kayu manis
2 biji bawang merah
1 biji bawang putih
Daun Sup
Cara Memasak
Nasi Goreng
1. Cili kering, bawang merah dan bawang putih diblendkan.
2. Tumiskan bahan2 yang telah diblend dengan sedikit minyak. Tunggu hingga naik bau.
3. Kemudian, masukkan udang, sotong dan daging. Masak hingga sebati.
4. Masukkan sayur kubis, telur dan garam.
5. Akhir sekali, masukkan nasi. Gaul hingga rata.
6. Kemudian hidangkan.
Ayam Goreng
1. Ayam direbus dan ketukkan sedikit halia. Air rebusan ayam disimpan untuk dibuat sup.
2. Apabila empuk, angkat dan lumurkan dengan garam dan serbuk kunyit.
Sup
1. Tumiskan bawang putih, bawang merah, bunga lawang dan kayu manis hingga garing.
2. Masukkan air rebusan ayam, diikuti dengan garam.
3. Hidangkan dan taburkan sedikit daun sup.
No comments:
Post a Comment