BAHAN-BAHAN ;
1. ekor ayam
3 ulas bawang putih=dicincang
2 sudu besar daun pudina-dicincang
60 gm mentega
2 sudu besar jus lemon
1/4 cawan madu
1 1/2 cawan air
garam secukup rasa
CARA MENYEDIAKANNYA ;
1. Ayam dibersihkan dan tuskan airnya,biar betul-betul kering
2. Sapu badan ayam denganbawang putih dan daun pudina pada perut ayam
3. Panaskanmentega dan madu hingga cair,sapukan pada ayam
4. Letakayam diatas dulang pembakar yang berjaring
5. Tuangkan sedikit air didalam dulang pembakaragar ayam tidak terlalu kering.bakar selama satu jam hingga perang
6. Hidangkan dengan sos cili dan halia jeruk
SEDIA DIHIDANG
sedap ni, anak saya mesti suka, nak buat ptg ni..
ReplyDeletezana tnegok di sudutbonda.blogspot.com..best jugak resepinya,sya dh tengok
ReplyDeletejus lemon buat ape? buat air ke?
ReplyDelete