Bahan-bahan ( 2-4 orang ) :
* 6-8 ekor sotong (sederhana besar)
* *1 ulas bawang merah
* *1 ulas bawang putih
* *setengah biji bawang besar
* *2 hiris halia
* satu tangkai daun kari
* 2 biji lada besar
* 2 sudu makan serbuk kari
* satu sudu makan serbuk kurma
* sedikit air asam jawa
* secubit garam
* 1 sudu makan cili boh
* 1 batang kulit kayu manis
* (bahan yang bertanda * di mayang)
Cara-cara :
1. Panaskan minyak, tumis bawang besar bersama secubit garam.
2. Apabila dah naik bau, masukkan kulit kayu manis, bawang putih, bawang merah, halia, cili boh dan daun kari. tumis hingga naik bau
3. Kemudian, masukkan sotong dan serbuk kari serta serbuk kurma. tambah sedikit air jika perlu.
4. Kacau dan terus tutup periuk untuk satu minit. (kecilkan api)
5. Terus masukkan santan, lada besar dan kiub pati ayam. kacau hingga mendidih
6. Masukkan gula dan air asam jawa secukup rasa.
7. Bolehlah diangkat dan terus dihidangkan. ( pd sesiapa yg sukakan tomato blh jg dimasukkan sekali)
No comments:
Post a Comment