Pages

Wednesday, November 17, 2010

DAGING RENDANG TOMATO


BAHAN-BAHAN :

1 kilo daging lembu –bahagian paha
1/2 kilo buah tomato-direbus dan dibuang kilit
2 helai daun salam
garam secukup rasa
2 cawan santan pekat

BAHAN UNTUK DIGILING :

10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu tah lada putih
4 biji cili merah

CARA MEMBUATNYA :

1. Daging dibersih dan dipotong dadu
2. Tumiskanbahan giling tadi dalam kuali yang berisi sedikit minyak.biarkan hingga berbau wangi
3. Bila sudah cukup wangi,masukkan tomato rebus yang telah dihaluskan terlebih dahulu.;.kacau terus ,masukkan juga daun salam dan garam secukup rasa
4. kemudian masukkan daging tadi dan tutupkan sebentar.biarkan hingga daging meresap rata.setelah itu tuangkan sentan dan kacau terus
5. Kacau hingga cukup pekat..baru dihidang

SEDIA DIHIDANG

No comments:

Post a Comment