Pages
▼
Wednesday, November 17, 2010
DAGING MASAK KICAP BERLADA
BAHAN-BAHAN :
1/2 kilo daging lembu- rebus
1/2 kilo ubi kentang –dipotong dan digoreng
4 biji cili merah
15 biji cili padi
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci halia
1/2 cawan kicap pekat manis
4 sudu besar minyak
1 sudu kecil asam jawa
garam dan serbuk lada secukup rasa
sedikit air
hirisan daun sup untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA:
1. Bawang besar ,halia dan bawang putih dihiris,tumbukkan cili padi,manakala cili merahhendaklah dihiris
2. Panaskankuali bersama sedikit minyak dan tumiskan hirisan bawang putih bawang besar dan cili padidan halia.
3. Biarkan hingga wangi dan masukkan cili merah
4. Kemudian masukkan kicap ,air asam jawa,dan garam serta lada hitam,jika terlalu pekat masukkan sedikit air.
5. Apabila sudah mendidih masukkan daging yang telah direbus dan dihiris halus terlebih dahulu
6.Masak hingga ia benar-benar sebati dan empuk barulah dimasukkan kentang goreng,angkat dan hidang bersam hirisan daun sup
SEDIA DIHIDANG
No comments:
Post a Comment