Pages

Wednesday, November 10, 2010

GORENG TEMPE

BAHAN-BAHAN:

1/2 kg tempe-dipotong kecil dan di goreng
3 biji cili merah-dibuang biji dandi potong kecil-kecil dan di g0reng hingga garing
2 batang serai dihiris dan di goreng
7 ulas bawang putih
10 biji bawang merah
1/2 inci lengkuas ,dipotong nipis-nipis
2 sudu makan cili boh
1 sud asam jawa diambil airnya
2 sudumakan gula putih dangaram secukup rasa

CARA MEMBUATNYA ;

1. Panaskan minyak masak 3 sudu makan=timiskan bahan yang dipotong nipis
2. Masukkan cili boh ,air asam jawa ,tumiskan hingga wangi
3. Masukkan garam,gula dan tunggu hingga kuah agak kering kemudian baru masukkan tempe,cili potong dan serai yang dah digoreng.gaul hingga rata..akhir sekali boleh dihidangkan

SEDIA DIHIDANG

No comments:

Post a Comment