Pages

Thursday, November 18, 2010

KEREPEK SOTONG

 

BAHAN-BAHAN ;

 

600 gmsotong

5 sudu makan tepung beras

1 cawan pati santan

sedikit air kapur

sedikit garam dan ajinomoto

hirisan daun kunyit

1 biji cili merah-dihiris halus

1/2 sudu kecil rempah ari

 

BAHAN UNTUK DIGILING

 

2  ULAS BAWANG PUTIH

3 labu bawang besar

1 sudu teh jintan manis

1 sudu teh jintan putih

1 sudu teh ketumdar

1/2 cm halia

1/2 cm kunyit hidup

 

CARA MEMBUATNYA

 

1.Bersihkan sotong dan buang kulit luar dan tahi hitamnya.Potong bulat-bulat dan masukkan tepung beras bersama-sama dengan air kapur.pati santan,ajinomoto ,garam dan hirisan daun kunyit

2. Letakkan sedikit rempah kari dan hirisan cili merah ,Masukkan bahan yang telah digiling kedalam adunan tepung.Gaul sebati dan tidak berbiji

3, Panaskan minyak dan goreng adunan cara berselerak,setelag kuning dan garing,angkat dan hidangkan

 

SEDIA DIHIDANG

No comments:

Post a Comment