BAHAN-BAHAN :
50 gm udang putih
10 gm isi ketam
60 gm isi ikan
20 gm rempah kari
250 gm santan
1 biji putih telur
beberapa helai daun limau purut
2 sudu besar sos ikan
CARAA MEMBUATNYA :
1. Udang di buang kulit dan dibersihkandan ketepikan
2. Isi ikan di asingkan dari tulang
3.masukkan putih telur dalam mangkuk bersama serbuk kari,daun limau purut dan sos ikan pukul hingga semuanya hingga sebti
4. Masukkan isi ikan dan isi ketam ,pukul lagi lebih kurang 10 minit
5. campurkan juga santan dan kacau lagi,jika terlalu pekat masukkan sedikit air
6. Setlah semuanya sebati,masukkan adunan dalam mangkuk daun pisang yang telah dibuat telebih dahulu dalam ukuran 4 cm
7. Kukusan dipanaskan dahulu dan kukus lebih kurang 15 minit
8. Angkat dan bila hendak dihidang masukkan sedikit pati santan dan bebera hiris halia
SEDIA DIHIDANG
No comments:
Post a Comment