Pages
▼
Thursday, November 4, 2010
Resepi Ayam Madu Sos Bijan
Bahan Bahan:
1 ekor ayam dara
Bahan Kisar:
10 tangkai cili padi
4 tangkai cili merah
4 tangkai cili hijau
2 batang serai
3 cm lengkuas
3 cm halia
4 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
Bahan B:
10 gm serbuk cili
5 gm serbuk kunyit
5 sudu besar madu
2 sudu besar minyak bijan
3 sudu besar minyak masak
Garam dan gula secukup rasa
Cara Menyediakan:
1. Perapkan ayam dengan sedikit bahan yang dikisar. Biarkan selama 10 minit.
2. Panggang sehingga masak dan ketepikan.
3. Masukkan minyak dalam kuali dan masukkan serbuk cili, kunyit bersama bahan kisar yang selebihnya. Tumis sehingga wangi.
4. Masukkan setengah cawan air dan masukkan minyak bijan, madu dan masak sehingga pekat.
5. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
6. Kemudian ayam yang telah dipotong empat diletakkan di dalam pinggan dan tuangkan sos yang dimasak tadi.
No comments:
Post a Comment