BAHAN A
1ekor ayam - belah
2 sudu kecil gula
2 keping kiub ayam
125 gm majerin
250 ml santan pekat
700 ml santan cair
125 ml air asam jawa
1/2 sudu kecilgaram
BAHAN PERAP :
2 cm halia
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
CARA MENYEDIAKANNYA :
1. Gaulkan ayam dengan bahan perap dan perapkan selama satu jam
2. masukkan ayam dalam periuk bersama santan cirdan rebus hingga santan menyerap pada ayam
3. dalam mangkuk besar campurkan santan pekat.bahan kisarairasam,garam dan gula,gaul rata dan masukkan dalam periuk baersama kiub pati ayam dan masak dengan api perlahan.tunggu hingga pekat dan terbit minyak
4.dalam kuali panaskan majerin dan masukkan ayamgoreng hingga kuning,hidang salam pinggang dan curahkan kuah percik
SEDIA DIHIDANG
No comments:
Post a Comment