Pages

Wednesday, November 3, 2010

Resepi Ayam Percik Perdana


 BAHAN A:

1 ekor ayam (potong 4 buang kulit)
1 kg santan
2 cm halia (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
10 ulas bawang merah (kisar)
7 tangkai cili kering (kisar)
2 sudu besar air asam jawa
2 batang serai (ketuk)
Sedikit garam dan gula

BAHAN KISAR:
2 cm kunyit hidup
3 ulas bawang putih
2 cm halia
5 batang serai
3 ulas bawang merah

CARA MENYEDIAKAN:


1. Perapkan ayam bersama bahan A (kecuali santan) selama 30 minit.
2. Kemudian bakar ayam sehingga tiga per empat masak.
3. Sementara itu, panaskan santan, kemudian masukkan bahan kisar.
4. Kacau kuah supaya santan tidak pecah minyak.
5. Apabila santan masak dan pekat, percikkan ke atas ayam bakar tadi dengan serai.
6. Bakar sehingga ayam masak.

No comments:

Post a Comment